Om oss

OM OSS

Pär Heidemans bakgrund i glasets fantastika väg går tillbaka flera år. Han har jobbat som både guide och säljare på Orrefors och Målerås glasbruk. Han har genom olika projekt även jobbat för Nybro och Pukebergs glasbruk.  Genom nära arbete i hytta och produktion på framför allt Målerås glasbruk växte hans nyfikenhet och intresse för hantverket. Det växte så mycket att han kände att han själv ville kunna hantverket. 2020 fick han möjlighten att kunna driva Västerport StudioGlas tillsamans med Mathias och han tvekade inte en sekund. 

Vad framtiden har att utvisa är det det ingen som vet. Eller vad för galenskaper som kommer ske i glashyttan. Men vår vision är att göra handgjort glas lättillgängligt för alla. Både genom att uppleva den glödande glassmassan i vår centrala hytta mitt i Kalmar. Men även genom butiken där det alltid finns handgjorda skapelser i alla prisklasser från olika glasbruk och desigers från regionen.

Västerport StudioGlas är en perfekt presentbutik om du söker en present utöver det vanliga!

Traditionen med glasblåsning i muren vid Västerport i Kalmar går tillbaka många år. Fast sedan en tid finns två stycken nya karaktärer där, Mathias Ripheden och Pär Heideman. Kvar är traditionen med handgjort glas från glashyttan i muren men butiken har expanderat till att nu erbjuda kvalitets glas från hela Småland och går nu under Västerport StudioGlas.

Mathias Ripheden har en lång historia i glasets värld. Han har drivit sen många år tillbaka Bruksshoppen i Pukeberg. Han är dessutom hyttsillsmästare och anordnar hyttsillar i Pukeberg året om.

Som glasarbetare fascineras han av det gjuta glaset och alla möjligheter som kommer med det territoriet. Mathias finner du inte bakom ett skrivbord klurande på någon ny produkt. Idéerna växer fram genom arbetet i glashyttan. Man vet aldrig vad en dags arbete i hyttan kan resultera i.

Västerport StudioGlas

Västra Vallgatan 

392 32 Kalmar


Org.nr 559239-1451

Copyright © Alla rättigheter förbehållna